zaterdag 14 september 2013

Temporary Museum of Random Art en kunstopdracht voor kinderen

Morgen is de 2e editie van het Temporary Museum of Random Art. Iedereen mag meedoen, er is geen curator en aan het eind van de middag neemt iedereen zijn werk weer mee naar huis (tenzij het verkocht is natuurlijk!). We staan in Rotterdam-centrum op het Eendrachtsplein, tijdens de Wereld van de Witte de With.

Ik neem een tekening mee uit de serie eilanden, daarnaast zal ik een mini-workshop geven rondom 2 kunstopdrachten die ik afgelopen week geschreven heb naar aanleiding van dit evenement. Ik heb 2 beelden die in de buurt van het Eendrachtsplein staan als uitgangspunt genomen: Sylvette van Picasso en Anita van David Bade. Vooral het contrast tussen de werken vond ik een mooie invalshoek. Ik vind het leuk om een van de opdrachten te delen, want:

A. leren kinderen iets over de kunst en kunstenaars in hun stad of directe buurt en
B. leren zij hoe ze naar aanleiding van dit betreffende beeld zelf iets te maken

Dus mocht je in de buurt zijn in het centrum, neem je kinderen eens even mee om dit beeld te bekijken!




Dit is Sylvette. Ze is al ruim 40 jaar en  gemaakt door de beroemde kunstenaar Picasso. Ze staat op de Westersingel, niet zo  ver van Museum Boijmans vandaan.


Ze ziet er jonger uit, vind je niet?  Dat klopt ook wel, want het meisje dat model stond voor dit grote betonnen beeld  was 19 jaar. Vooral haar lange nek en paardenstaart vond Picasso mooi, daardoor straalde ze volgens hem echt klasse en vrouwelijkheid uit.  Hij heeft Sylvette  op verschillende manieren  en in verschillende stijlen ‘vastgelegd’. Hij maakte tekeningen van haar maar ook schilderijen en ruimtelijke constructies uit staal.  En natuurlijk deze constructie van beton. Speciaal voor Rotterdam gemaakt. Samen met  een andere kunstenaar overigens: de noor Carl Nesjar, want die had namelijk de techniek bedacht waardoor je in het beton die mooie donkere lijnen kon krijgen. 


Het beeld is trouwens een (laat) voorbeeld van het kubisme. Picasso wordt samen met zijn collega-kunstenaar Braque gezien als de grondlegger van deze stroming in de schilderkunst. Kubisme stamt af van het latijnse woord cubus, wat dobbelsteen betekent. De kunstenaars probeerden  in hun werk zoveel mogelijk kanten van hun onderwerp tegelijkertijd te laten zien! Daarom  vind je misschien Sylvettes gezicht een beetje raar.


Overigens  waren de Rotterdammers eerst helemaal niet blij met het beeld. Te groot, te lomp. En een groepje kunstenaars (notabene!) protesteerde tegen de komst van Sylvette omdat ze vonden dat niet de beroemde Picasso maar zijn vriend Carl Nesjar het beeld had gemaakt. En dat betekende dat het beeld minder waard was dan het bedrag dat Rotterdam ervoor moest betalen.


Enfin, Sylvette kwam toch en is inmiddels een bekend gezicht in Rotterdam.


 Opdracht:


Kijk goed naar Sylvette en tekenen of schilder haar na. Of maak je eigen Sylvette. Heb je zelf weleens iemand gezien van wie je dacht: die heeft  stijl of klasse! Gebruik hem of haar dan als inspiratie voor je beeld.


Je mag het portret ook meenemen als aandenken aan vandaag en aan Sylvette.  Je kunt haar natuurlijk ook opzoeken en haar in levende lijve zien! Ze staat vlakbij museum Boijmans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten